2008. október 30., csütörtök

Az első pizza

Megtörtént! Hatalmas sikerrel készítettem el életem első pizzáját segítség nélkül, ami a konyhai történetemben elég nagy szó lehet, mert előtte csak tojásrántottát, tükörtojást és sült virslit tudtam csinálni. Elindultam egy alapreceptből, saját feltétekkel, amúgy kb 3 óra alatt meglettem vele, és komolyan nagyon finom lett.


Hozzávalók:

1 dl tej
2 kávéskanál cukor
4 dkg élesztő
1 kg liszt
4 kávéskanál olaj

Elkészítés:

A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc). (Ezt kétszer csináltam meg, az élesztés nem sikerült elsőre, de így legalább több benne az élesztő)

A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).

Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).

A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal, ami nálam csak kecsap volt), megrakjuk apróra csíkozott sonkával, kukoricával, paradicsommal, sajttal, majd 20-30 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: